Un projecte site specific de juan navarro el cor per a què serveix la tragèdia? Juan Navarro

Slide menu close Juan Navarro Copyright 2022 The Wall Records Fitxa artística Sinopsi Proposta EL CORO. ¿Para qué sirve la tragedia?
Un proyecto site-specific de Juan Navarro
Metodología Contacte

Slide Sinopsi Cantar / Ballar / Construir

Un grup de persones de diferents gèneres, generacions i professions són contractades per formar part del Cor. Cap dels participants té relació professional amb la música o les arts escèniques, l'únic que tenen en comú és que cap té feina. Són part del sector dels aturats.

Un personatge que no és part del grup anterior, una mena de Corifeu que si coneix les regles de l'escenari, els ajuda amb la partitura i els moviments escènics. Mentre assagen s'estableix un debat sobre els desitjos del col·lectiu enfrontats al desig individual.

Una idea els inquieta. Per a què serveix la tragèdia?

Slide EL COR. Per a què serveix la tragèdia? Proposta Els assistents bevien vi i queien en orgies. El Corifeu va ser convertit més tard en primer actor i, en lloc de cantar a l'uníson amb la resta del cor, va començar a dialogar-hi, així va néixer el teatre. L'origen de la tragèdia. F. Nietzsche L'origen del cor, una oferta pública de feina. Per a conforamr EL COR no hi haurà cap càsting ni cap procés de selecció curricular. Serà una oferta de treball més a l'oficina del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), per a aturats de llarga durada de la ciutat on es presenti l'obra. Durant els assaigs i les actuacions, els participants seran donats d'alta al règim d'artistes, ja que les representacions s'exhibiran a nivell professional en un teatre o espai destinat a aquest tipus d'activitats escèniques. Per què canta el cor? EL COR intentarà donar resposta a les preguntes que genera la societat respecte al seu funcionament actual, aprofundint especialment sobre les tragèdies que ens van acompanyar aquest segle XXI, en alguns casos provocades pel desig d'una persona. Com afecten al curs de les nostres vides les tragèdies col·lectiques? Aquestes inquietuds entorn de desig i tragèdia seran el motor per a la investigació i la creació de la dramatúrgia i la partitura musical. L'atur i el biaix de gènere. Les taxes d'atur actuals a Espanya (gener 2022. Font INE) són del 13,33% de la població activa, essent el 56% dones i el 44% homes. Es preveu aquesta mateixa proporció o una de molt similar en la formació d'EL COR. Així es donaran de manera natural les eines necessàries per a la incorporació de la perspectiva de gènere en la consecució de la proposta. El Cor. Identitat col·lectiva, identitat individual. Formar part d'un cor és acostar-se a l'expressió artística en essència. Cantar i ballar com a col·lectiu implica assumir certa pèrdua de la pròpia identitat, ser part del grup. D'altra banda, les persones aturades experimenten un afebliment de la seva pròpia imatge i autoestima. Cantar, ballar i construir són tres accions que potser serveixin per a alguna cosa en aquesta ocasió. Una proposta intercultural i interdisciplinària. Tots a EL COR són iguals, alhora que tots tenen una veu diferent, modulada a través de la seva llengua, nacionalitat, cultura, religió i professió. Es tracta d'un reflex de la societat mateixa i representaran la mirada i la presència d'aquesta comunitat invisibilitzada per no formar part de la societat productiva. S'establirà un diàleg interdisciplinari entre les professions de EL COR i la música, la interpretació i l'arquitectura, les tres disciplines que funcionen com a detonadors per a la creació.

Intérpretes Grup d'aturats de llarga durada del
municipi on es desenvolupi la proposta.
Intérprets
Dirección y creación Juan Navarro Direcció i Creació Dirección Musical Jordi Lalanza Direcció Musical Espacio Escénico Manel Barnils Espai Escènic
Fitxa artística proposada Intèrprets: Grup d'aturats de llarga durada del municipi on es desenvolupi la proposta.
Direcció i Creació: Juan Navarro
Direcció Musical: Jordi Lalanza
Espai escènic i ajudant de direcció: Manel Barnils
Vestuari: Nieves Casquete
Atrezzo i construcció: Mónica Carvallo
Creació audiovisual: Yolanda Olmos
Espai sonor: Amsia

Slide Metodologia de treball Tot home, el millor, igual que el més miserable, porta un misteri que, si fos conegut, faria odiós a tots els altres. Il•luminacions II. Walter Benjamin. Un debat públic. A través de l'obra literària Moments estel·lars de la humanitat de Stefan Zweig, introduïda a través de la figura del Corifeu, es demana a EL COR reflexionar sobre com l'experiència personal o la decisió d'un de nosaltres en un moment determinat pot afectar-nos a tothom pot canviar el rumb del nostre entorn o fins i tot el rumb de la història de la humanitat. Aquests moments estel·lars, tal com va passar realment a la història, parteixen o acaben en una tragèdia.
EL COR expressa la veu de la comunitat, que s'enfronta a l'individualisme de l'heroi. Disposa d'una naturalesa col·lectiva i se li atribueix la doble característica de trobar-se dins d'una ficció i alhora parlar-ne. S'obre un debat que contraposa dos conceptes antagònics, el fet individual davant del que és col·lectiu. EL COR es pregunta si la realització del desig individual potser podria ser el causant de les tragèdies que afecten el col·lectiu.
Cantar, ballar i construir. El cor havia de cantar i ballar per expressar la veu de la comunitat, les seves inquietuds, les seves pors, els seus conflictes públics i privats. EL COR actual és capaç de crear nous valors, de construir-ne la singularitat a través d'experiències sorgides de l'esperit Dionisíac.
Construir, una acció física com a generadora de noves identitats que perduren al llarg del procés de creació i exhibició. Cada membre aporta els coneixements i les tècniques de la seva professió per acabar conformant un espai escènic concret i efímer.
Història del cor. A l'època clàssica, El Cor estava format per ciutadans atenesos sense feina als quals la ciutat, per mitjà d'un subsidi públic, eximia per exemple del servei militar entre altres coses. Durant el temps de preparació de les obres abans de l'estrena, l'estat sufragava totes les despeses de vestuari, entrenament físic i vocal. El Cor va donar veu a les preguntes dels ciutadans que volien entendre el funcionament de la democràcia: Com s'aprèn a viure amb l'enemic, què pot ser el nostre veí o el nostre germà? (L'Orestiada); Com s'ha de preservar la llibertat davant de la tirania autocràtica? (Els perses); Quina és la nostra responsabilitat amb els morts després d'un terrible i sagnant conflicte? (Antígona). El Cor es converteix així en l'origen de la tragèdia segons Nietzsche. Els ciutadans que pugen a l'escenari, es converteixen en el mirall de les vides d'aquests altres ciutadans comuns sense una presència a la vida pública. El Cor exposa antecedents que ens aclareixen els problemes de la vida quotidiana, ens fa reconèixer el que passa fora de la vista dels espectadors. És en essència l'espectador ideal, en la mesura que és l'únic observador visionari d'un món fins aleshores no representat sobre l'escena. El Cor és el primer germen que va donar vida a la idea de teatre tal com ho entenem avui dia. Metodologia per a la creació. Al llarg de l'any 2022 es faran una sèrie de Laboratoris de Recerca per diferents països, on s'abordaran tant les inquietuds musicals i coreogràfiques del cor, com també les preguntes conceptuals que ens suggereix la nostra relació amb la tragèdia aliena i personal. També es farà una residència artística amb tot l'equip de direcció, ampliat a tota la fitxa artística, on s'acabarà de dissenyar el dispositiu escènic que es relacioni amb cada ciutat en concret.
Amb la idea d'expandir les reflexions que apareguin durant els laboratoris, es preveu dur a terme trobades i debats públics amb diversos pensadors i teòrics com ara Oscar Cornago (Investigador del Centre de Ciències Humanes i Socials del Consell Superior d'Investigacions Científiques de Madrid ), Ignasi Duarte (Artista, director de cinema i dramaturg), David Albet Albet (Cap del Departament de Música Clàssica i Contemporània de l'Escola Superior de Música de Catalunya) no forçosament emmarcats en les arts escèniques per aprofundir en els comportaments vistos als Laboratoris de Recerca.
Es plantegen col·laboracions no només amb centres locals sinó també amb altres internacionals per experimentar una mirada diferent dels ciutadans i altres visions de la tragèdia en referència al desig.

Slide Calendari proposat El cor ditiràmbic és un cor de metamorfosats que han perdut completament el record del seu passat familiar, de la seva posició civil. S'han convertit en servents del déu que viuen fora de tota època i de tota esfera social. L'origen de la tragèdia. F. Nietzsche. - Gener 2022 1r. Laboratori de Recerca realitzat amb l'elenc del Màster de creació d'arts escèniques a la Universitat Paul Valery de Montpeller, França. Temes de desenvolupament: El desig individual com a origen de la tragèdia col·lectiva. Música Popular versus música abstracta. VEURE ARA. 1r. Laboratori de Recerca. El Repertori. Un Oratori pagà del Segle XXI. Hiper-ficció-emocional - JA REALITZAT
- Maig 2022 2n. Laboratori de recerca a la sala Garage 29 de Brussel·les, Bèlgica. Temes de desenvolupament: El Cor i El Corifeu, maneres d'estar. La paraula, la melodia, el ritme i el cos. - Setembre 2022 Residència artística amb tot l´equip intern d´El cor. L´Animal a l´Esquena, Celra, Girona. - Octubre 2022 3r Laboratori de Recerca a Califòrnia Institute of the arts. CalArts. Temes de desenvolupament: Música Mainstream/abstraccions. Emoció versus perversió. El Cor, En Construcció Paisatges escènics possibles. - 2023 Estrena. El Cor. Per a què serveix la tragèdia?

Slide EL COR. Per a què serveix la tragèdia? és una creació site-specific original de Juan Navarro. Si voleu ampliar la informació disponible contacteu amb nosaltres. DESCARREGAR PDF telèfon juan navarro
+34629346771

Manel Barnils
+34676702545
direcció Benet cortada 14, 2º 3º, 08174 Sant Cugat del vallès, barcelona e-mail carbura69@gmail.com

manel.barnils@gmail.com
Juan Navarro © Copyright 2022 The Wall Records